Δικαστήριο στη Σαουδική Αραβία διατάσσει την παράλυση εγκληματία με χειρουργικά μέσα


Η Διεθνής Αμνηστία καταδίκασε σήμερα απόφαση δικαστηρίου της Σαουδικής Αραβίας, σύμφωνα με την οποία, ένας νεαρός άνδρας θα τιμωρηθεί με την ποινή της παράλυσης.

Ο Ali al Khawer, 24 ετών σήμερα, παρέμενε επί 10 χρόνια στη φυλακή, για έγκλημα που είχε διαπράξει όταν ήταν έφηβος. Ο νεαρός είχε μαχαιρώσει στη σπονδυλική στήλη τον παιδικό του φίλο, εξαιτίας κάποιων διαφορών που είχαν μεταξύ τους. Το αποτέλεσμα ήταν, το θύμα να ζήσει, αλλά να μείνει παράλυτο, από τη μέση και κάτω.

Στη Σαουδική Αραβία εφαρμόζεται η Σαρία, ο ισλαμικός νόμος, που επιτρέπει ποινές ανάλογες των εγκλημάτων που τιμωρούν. Έτσι το «οφθαλμός αντί οφθαλμού»μετατράπηκε σε χειρουργική παράλυση για τον 24χρονο. Η μόνη περίπτωση να αποφύγει το βάρβαρο αυτό τρόπο απονομής δικαιοσύνης ο al Khawer, είναι να καταβάλει ο θύτης ή η οικογένεια του 270.000 ευρώ, ως αποζημίωση στο θύμα.

“Το να καθιστάς κάποιον παράλυτο, για να αποδώσεις δικαιοσύνη, είναι βασανισμός”δήλωσε η Ann Harrison, διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας στη Μέση Ανατολή και τηΒόρεια Αφρική. Καμία οργάνωση υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με έδρα τηΣαουδική Αραβία δεν δέχτηκε να καταδικάσει ή να σχολιάσει την ποινή.

Η μητέρα του 24χρονου, δήλωσε σε αραβικά μέσα, πως ο γιός της ήταν μόλις 14 ετώνόταν διέπραξε το συγκεκριμένο έγκλημα. Επίσης, αποκάλυψε πως η οικογένεια του θύματος ζητούσε 420.000 ευρώ ως αποζημίωση και στη συνέχεια μείωσαν τις απαιτήσεις τους, στα μισά λεφτά περίπου. Όμως η ίδια υποστήριξε πως η οικογένεια της δεν έχει ούτε το 1/10 από αυτά τα λεφτά.

Δημοσιεύματα εφημερίδων αναφέρουν πως ένας ανώνυμος φιλάνθρωπος, προσπαθεί να συγκεντρώσει το ποσό που απαιτείται, προκειμένου να μην μείνει παράλυτος ο νεαρός, όμως είναι άγνωστος ο χρόνος που το δικαστήριο έχει ορίσει να εκτελεστεί η ποινή.

Κατά το παρελθόν, δικαστήρια στη Σαουδική Αραβία, έχουν διατάξει την εκτέλεση ποινών, όπως ακρωτηριασμός μελών, τύφλωση, αφαίρεση δοντιών, μαστίγωμα και σε μερικές περιπτώσεις... θανάτωση.

Η Διεθνής Αμνηστία κάλεσε τη Σαουδική Αραβία να επανεξετάσει το ποινικό της σύστημα και να αναθεωρήσει νόμους που βρίσκονται σε αναντιστοιχία με το Διεθνές Δίκαιο και τις διεθνείς συμβάσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

aytotokserate@. Από το Blogger.